De woningmarkt: de gemiddelde verkoopprijs neemt toe en een afnemend aanbod

Het tweede kwartaal van 2024 is voorbij, wat het een uitstekend moment maakt om de cijfers van de woningmarkt te bekijken. Hoe staat de woningmarkt er momenteel voor, en wat zijn de ontwikkelingen in Lisse, Alphen aan den Rijn en Woerden? We brengen het voor je in kaart.

Landelijk: toenemende vraag en afnemend aanbod

Uit de recente cijfers van de NVM blijkt dat in het tweede kwartaal van 2024 35.139 woningen zijn verkocht, een toename van 3 procent vergeleken met hetzelfde kwartaal in 2023. Tegelijkertijd is het aantal beschikbare woningen gedaald. Er stonden namelijk 28.329 woningen te koop, een afname van 9 procent ten opzichte van een jaar eerder.

De gemiddelde verkoopprijs is toegenomen

In het tweede kwartaal van 2024 was de gemiddelde verkoopprijs van een woning 468.000 euro. Dit vertegenwoordigt een stijging van 13,6 procent ten opzichte van het tweede kwartaal van 2023.

Het herstel van nieuwbouw blijft aanhouden

De groeiende vraag naar nieuwbouwwoningen is te danken aan de schaarste en de sterk stijgende prijzen op de markt voor bestaande koopwoningen. NVM-makelaars verkochten meer dan 7.300 nieuwbouwwoningen, wat een stijging van 1 procent betekent ten opzichte van het vorige kwartaal en meer dan 70 procent hoger ligt dan in het tweede kwartaal van 2023.

Regio Leiden en Bollenstreek, Oost-Zuid-Holland en Utrecht

Lisse behoort tot de regio Leiden en Bollenstreek, Alphen aan den Rijn maakt deel uit van de regio Oost-Zuid-Holland en Woerden valt onder de regio Utrecht.

Aantal verkochte woningen

In het tweede kwartaal van dit jaar werden in de regio Leiden en Bollenstreek 744 woningen verkocht, een toename van 19 procent ten opzichte van het eerste kwartaal van 2024. Vergeleken met het tweede kwartaal van 2023 is dit echter een daling van 3 procent. Een vergelijkbare trend zien we in de regio Oost-Zuid-Holland. In de regio Utrecht werden 3.285 woningen verkocht, wat een stijging van 23 procent ten opzichte van het eerste kwartaal van 2024 betekent. Vergeleken met het tweede kwartaal van 2023 is dit een stijging van 2 procent.

De prijs

De gemiddelde verkoopprijs voor een woning in de regio Leiden en Bollenstreek bedroeg 525.000 euro. Dat is 12,6 procent meer dan in het tweede kwartaal van vorig jaar. In de regio Oost-Zuid-Holland bedroeg de gemiddelde verkoopprijs 464.000 euro. Dat is 15,9 procent meer dan in het tweede kwartaal van vorig jaar. In de regio Utrecht zien we de grootste stijging, namelijk 16,4 procent en een gemiddelde verkoopprijs van 537.000 euro.

Verkooptijd

De gemiddelde verkooptijd van een woning in de regio Leiden en Bollenstreek bedroeg 27 dagen, 11 dagen minder dan het tweede kwartaal van het jaar 2023. In de regio Oost-Zuid-Holland bedroeg de gemiddelde verkooptijd van een woning 29 dagen, zeven dagen minder dan in het tweede kwartaal van het jaar 2023. De regio Utrecht heeft de kortste gemiddelde verkooptijd van 23 dagen, zeven dagen minder dan in hetzelfde kwartaal van vorig jaar. 

Gerelateerde Nieuwsberichten

Wat houdt een woningtaxatie in en waarom is het belangrijk?

Het kopen of verkopen van een woning is één van de grootste financiële beslissingen die je kunt maken. Een belangrijk onderdeel van dit proces is het laten uitvoeren van een taxatie. Of je nu een huis wil kopen of verkopen, een nauwkeurige taxatie kan cruciale inzichten bieden. In dit artikel leggen wij uit wat een woningtaxatie precies inhoudt en waarom het belangrijk is. Lees snel verder!

Lees Meer →

Overwaarde op jouw huis: wat houdt het in en hoe kun je het gebruiken?

Overwaarde is een term die steeds vaker opduikt in gesprekken over de huizenmarkt. Het verwijst naar het verschil tussen de actuele marktwaarde van een woning en de resterende hypotheekschuld. Maar wat houdt dit precies in en hoe kun je het gebruiken?

Lees Meer →

Drie vragen over het koopcontract

Als je een prijs overeengekomen bent met de verkoper, is het tijd om afspraken te maken en deze schriftelijk vast te leggen in het koopcontract. Wat staat daarin en waar moet je op letten?

Lees Meer →