De woningmarkt in 2024: vooruitzichten en veranderingen

Met het naderen van het einde van het jaar werpen we een blik op de verwachtingen en veranderingen op de woningmarkt in het komende jaar. 


Toenemende vraag, transacties laag

Ondanks een toenemende vraag naar woningen, zijn er enkele uitdagingen in de bouwsector die de snelheid van nieuwe woningbouw beïnvloeden. Factoren zoals een stijgende rente, hoge grondprijzen en toenemende personeelskosten spelen hierbij een rol, waardoor het aantal transacties mogelijk lager blijft. ABN AMRO voorspelt een lichte daling van 2,5 procent in het aantal transacties voor 2024. Het is echter belangrijk te benadrukken dat er actief wordt gewerkt aan oplossingen om deze uitdagingen aan te pakken en de woningmarkt te verbeteren.


Hoger loon, meer lenen

Een positief bericht is dat de lonen in het komende jaar zullen stijgen. Vanaf 1 januari wordt het minimumloon verhoogd met 3,75 procent, en het NIBUD verwacht een gemiddelde stijging van 5,2 procent in de Cao-lonen gedurende het jaar. Deze loonstijgingen resulteren in een toename van de leenruimte voor de meeste huishoudens. 


Grens NHG hoger

De bovengrens voor Nationale Hypotheek Garantie (NHG) wordt verhoogd naar 435 duizend euro vanaf 1 januari 2024, waardoor consumenten met NHG minder risico lopen en vaak profiteren van een lagere rente. Bij hypotheekleningen waarbij energiebesparende voorzieningen worden meegefinancierd, wordt de NHG-grens zelfs 6 procent hoger, namelijk 461.100 euro. Dit vergroot het bereik van NHG en houdt het toegankelijk voor veel woningkopers. De provisie bij het afsluiten van een NHG-hypotheek blijft 0,6 procent over het hypotheekbedrag in het komende jaar.


Jubelton afgeschaft

Belangrijk om te weten is dat de jubelton, oftewel de schenkingsvrijstelling voor de eigen woning, volledig wordt afgeschaft vanaf 1 januari 2024. De reguliere eenmalige verhoogde vrijstelling voor kinderen tussen 18 en 40 jaar blijft naar verwachting wel bestaan, met een bedrag van 28.947 euro in 2023. Deze schenking mag vrij besteed worden.


Hypotheekrente


Wat betreft de hypotheekrente heeft de Europese Centrale Bank (ECB) recentelijk de beleidsrente ongewijzigd gelaten. Dit zou naar verwachting in de eerste maanden van 2024 resulteren in handhaving van de beleidsrente op het huidige niveau, wat op zijn beurt zou leiden tot stabilisatie van de variabele hypotheekrente, gevolgd door een geleidelijke daling in het begin van 2024.
 

Gerelateerde Nieuwsberichten

De woningmarkt: zomerdip blijft uit en appartementen verkopen goed

We bevinden ons nu in het laatste kwartaal van 2024, wat betekent dat de NVM de cijfers van het derde kwartaal over de woningmarkt heeft gepubliceerd. Hoe is de huidige situatie op de woningmarkt en welke ontwikkelingen zien we in Lisse, Alphen aan den Rijn en Woerden? We zetten het voor je op een rij.

Lees Meer →

De voor- en nadelen van nieuwbouw en bestaande bouw op een rijtje

Wanneer je op zoek bent naar een nieuwe woning, sta je voor een belangrijke keuze: ga je voor een nieuwbouwwoning of kies je een bestaande woning? Beide opties hebben hun eigen charmes, maar ook hun eigen voor- en nadelen. In dit artikel zetten we de voor- en nadelen van nieuwbouw en bestaande bouw voor je op een rij. Lees snel verder!

Lees Meer →

Wat houdt een woningtaxatie in en waarom is het belangrijk?

Het kopen of verkopen van een woning is één van de grootste financiële beslissingen die je kunt maken. Een belangrijk onderdeel van dit proces is het laten uitvoeren van een taxatie. Of je nu een huis wil kopen of verkopen, een nauwkeurige taxatie kan cruciale inzichten bieden. In dit artikel leggen wij uit wat een woningtaxatie precies inhoudt en waarom het belangrijk is. Lees snel verder!

Lees Meer →