73 duizend nieuwbouwwoningen opgeleverd in 2023, meeste in Zuid-Holland

Vorig jaar zijn er 73 duizend nieuwbouwwoningen opgeleverd. Dat zijn er iets minder dan in 2022, toen waren het er 75 duizend. De meeste huizen werden gebouwd in Amsterdam.


Meeste woningen in provincie Zuid-Holland

Dat blijkt uit nieuwe cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Het zijn meer woningen geworden dan Nederlandse bouwers in het najaar van 2022 verwachtten. Zij gingen toen uit van minder dan 60 duizend woningen. In absolute zin werden de meeste woningen afgebouwd in Zuid-Holland, ruim 17 duizend. Ook in Noord-Brabant en Noord-Holland werden veel nieuwbouwwoningen opgeleverd. 

Amsterdam voert de lijst aan als stad met de hoogste toevoeging van nieuwbouwwoningen, met een indrukwekkende toename van 4500 woningen. Rotterdam volgt op de tweede plaats met ongeveer 3200 nieuw gebouwde woningen. Opmerkelijk is de relatieve groei in de gemeente Zoeterwoude, waar het aantal nieuwbouwwoningen met 190 toenam, wat neerkomt op een groei van 4,8 procent ten opzichte van het jaar 2022.


Niet binnen de doelstellingen van het kabinet

Hoewel het aantal nieuwgebouwde woningen aanzienlijk boven het gemiddelde van de afgelopen tien jaar ligt, dat ruim 61 duizend per jaar bedraagt, blijft het toch beneden de doelstellingen van het demissionaire kabinet. Twee jaar geleden werd besloten om vanwege de ernstige woningnood in Nederland aanzienlijk meer woningen te realiseren: een ambitieuze doelstelling van 900 duizend nieuwe woningen tussen 2022 en 2030.

Inmiddels is het beoogde aantal zelfs herzien naar 981 duizend, zoals demissionair minister van Binnenlandse Zaken Hugo de Jonge aan de Tweede Kamer heeft gemeld. Het bereiken van deze doelstelling zal echter niet uitsluitend via nieuwbouw plaatsvinden. In de komende jaren wordt naar alle waarschijnlijkheid een aanzienlijk lagere oplevering van nieuwbouwwoningen verwacht, aangezien het aantal verleende vergunningen voor nieuwbouw al enkele jaren afneemt.


De Jonge toch positief

Ondanks de lichte daling in het aantal nieuwbouwwoningen is De Jonge voorzichtig positief over de situatie op de woningmarkt. "De tegenwind lijkt te luwen", schrijft hij. Daarmee doelt hij op de rente die is gestabiliseerd, de verkoop van nieuwbouwwoningen die aantrekt en het feit dat de bouwkosten niet verder stijgen. Tegelijk wil hij 'voortvarend' te werk blijven gaan om sneller woningen te kunnen bouwen.

Gerelateerde Nieuwsberichten

De woningmarkt: zomerdip blijft uit en appartementen verkopen goed

We bevinden ons nu in het laatste kwartaal van 2024, wat betekent dat de NVM de cijfers van het derde kwartaal over de woningmarkt heeft gepubliceerd. Hoe is de huidige situatie op de woningmarkt en welke ontwikkelingen zien we in Lisse, Alphen aan den Rijn en Woerden? We zetten het voor je op een rij.

Lees Meer →

De voor- en nadelen van nieuwbouw en bestaande bouw op een rijtje

Wanneer je op zoek bent naar een nieuwe woning, sta je voor een belangrijke keuze: ga je voor een nieuwbouwwoning of kies je een bestaande woning? Beide opties hebben hun eigen charmes, maar ook hun eigen voor- en nadelen. In dit artikel zetten we de voor- en nadelen van nieuwbouw en bestaande bouw voor je op een rij. Lees snel verder!

Lees Meer →

Wat houdt een woningtaxatie in en waarom is het belangrijk?

Het kopen of verkopen van een woning is één van de grootste financiële beslissingen die je kunt maken. Een belangrijk onderdeel van dit proces is het laten uitvoeren van een taxatie. Of je nu een huis wil kopen of verkopen, een nauwkeurige taxatie kan cruciale inzichten bieden. In dit artikel leggen wij uit wat een woningtaxatie precies inhoudt en waarom het belangrijk is. Lees snel verder!

Lees Meer →