Groep huishoudens met risicovolle aflossingsvrije hypotheek daalt

DE AFM (Autoriteit Financiële Markten) heeft sinds 2019 bijna 1,7 miljoen huiseigenaren geïnformeerd over de risico's van de aflossingsvrije hypotheek. En dat heeft zijn vruchten afgeworpen: het aantal huishoudens met zo'n risicovolle hypotheek is afgenomen met 63 procent.


Aflossingsvrije hypotheek

Een aflossingsvrije hypotheek is een hypotheekvorm waarbij je gedurende de looptijd niet verplicht bent om af te lossen. Je betaalt maandelijks alleen rente. Op de einddatum moet je dan in één keer de hele lening aflossen. Dat betekent dat je aan het eind van de looptijd, meestal 30 jaar, nog steeds een schuld hebt. Dat bedrag moet dan worden afgelost, of er moet een nieuwe hypotheek worden afgesloten.
Als je dan niet genoeg geld opzij hebt gezet of geen nieuwe lening kunt afsluiten, dan kan het zijn dat je je huis moet verkopen om met de opbrengst je schuld af te betalen. En als de opbrengst dan niet hoog genoeg is kun je zelfs met een restschuld blijven zitten.


Risico's minder groot

Het risico is in de afgelopen jaren veel minder groot geworden. Dat komt enerzijds doordat de huizenprijzen de afgelopen jaren flink zijn gestegen. Daardoor verkopen huiseigenaren met een aflossingsvrije hypotheek hun woning niet gauw met verlies.

Ook hebben de AFM en hypotheekaanbieders zich de afgelopen jaren ingespannen om huiseigenaren te informeren over de risico's en ze aan te zetten tot actie. Zij kunnen bijvoorbeeld hun hypotheek omzetten naar een variant waarbij ze wel aflossen. Huiseigenaren kunnen ook extra sparen, zodat ze aan het einde van de looptijd kunnen aflossen. Volgens de toezichthouder lopen veel van deze hypotheken tussen 2033 en 2038 af.


1,7 miljoen huishoudens

Toen hypotheekaanbieders in 2018 op aandringen van de AFM begonnen met het waarschuwen van huishoudens met een aflossingsvrije hypotheek, waren er daar in ons land nog bijna 1,7 miljoen van. Minder dan de helft heeft actie ondernomen om hun risico op een restschuld te verminderen.
De AFM en hypotheekaanbieders kunnen consumenten niet dwingen om iets te doen. En in sommige gevallen was er ook geen grote reden om dat te doen, omdat het risico laag wordt ingeschat.
 

Gerelateerde Nieuwsberichten

De woningmarkt: zomerdip blijft uit en appartementen verkopen goed

We bevinden ons nu in het laatste kwartaal van 2024, wat betekent dat de NVM de cijfers van het derde kwartaal over de woningmarkt heeft gepubliceerd. Hoe is de huidige situatie op de woningmarkt en welke ontwikkelingen zien we in Lisse, Alphen aan den Rijn en Woerden? We zetten het voor je op een rij.

Lees Meer →

De voor- en nadelen van nieuwbouw en bestaande bouw op een rijtje

Wanneer je op zoek bent naar een nieuwe woning, sta je voor een belangrijke keuze: ga je voor een nieuwbouwwoning of kies je een bestaande woning? Beide opties hebben hun eigen charmes, maar ook hun eigen voor- en nadelen. In dit artikel zetten we de voor- en nadelen van nieuwbouw en bestaande bouw voor je op een rij. Lees snel verder!

Lees Meer →

Wat houdt een woningtaxatie in en waarom is het belangrijk?

Het kopen of verkopen van een woning is één van de grootste financiële beslissingen die je kunt maken. Een belangrijk onderdeel van dit proces is het laten uitvoeren van een taxatie. Of je nu een huis wil kopen of verkopen, een nauwkeurige taxatie kan cruciale inzichten bieden. In dit artikel leggen wij uit wat een woningtaxatie precies inhoudt en waarom het belangrijk is. Lees snel verder!

Lees Meer →