3 tot 5 miljard extra overheidsfinanciering nodig voor bouw 100.000 woningen in 2024

Betaalbare woningen

Het huidige tekort bedraagt 390.000 woningen en dit zal naar verwachting stijgen tot 450.000 in 2027. Belangenorganisaties benadrukken dat een derde van de huizen betaalbaar moet zijn voor de lage en middeninkomens. De bouw van deze woningen is niet aantrekkelijk voor commerciële bedrijven, omdat er weinig winst op gemaakt kan worden. Overheidssteun is daarom noodzakelijk om de bouw van deze woningen te stimuleren. 


Stijging van de kosten

De stijging van de kosten van materialen zoals hout, steen en energie, als gevolg van conflicten zoals in Oekraïne, vormt een extra uitdaging. Projectontwikkelaars rekende die gestegen kosten eenvoudig door aan de consumenten door de verkoopprijzen te verhogen. De consumenten konden deze prijsstijging bekostigen door de lage hypotheekrente. Die situatie is nu veranderd.. Dit maakt nieuwbouwwoningen minder betaalbaar en minder aantrekkelijk voor vastgoedontwikkelaars.


Reactie van de politiek

De rijksoverheid heeft al verschillende maatregelen tegen het woningtekort genomen. Het demissionaire kabinet heeft bijvoorbeeld subsidie van 300 miljoen euro voor bouwprojecten in het leven geroepen: de Startbouwimpuls. Het vorige kabinet was al begonnen met de Woningbouwimpuls van 1 miljard euro.


Mogelijkheden in de industriële woningbouw

De woningbouw zelf kijkt naar mogelijkheden in de industriële woningbouw. Een woning wordt als een industrieel product in een fabriek gemaakt. Een aantal voordelen:
•    Circulair bouwen
•    Minder stikstofuitstoot op bouwlocatie
•    Minder arbeidsuren per woning 
•    Minder overlast op de bouwplaats
•    Meer controle op het bouwproces en daardoor minder kosten en een betere kwaliteit


Conclusie

Kortom, het behalen van het doel van 100.000 nieuwe woningen vereist niet alleen extra overheidsinvesteringen, maar ook innovatie in de bouwsector. Met de juiste aanpak is dit echter absoluut haalbaar.
 

Gerelateerde Nieuwsberichten

De woningmarkt: zomerdip blijft uit en appartementen verkopen goed

We bevinden ons nu in het laatste kwartaal van 2024, wat betekent dat de NVM de cijfers van het derde kwartaal over de woningmarkt heeft gepubliceerd. Hoe is de huidige situatie op de woningmarkt en welke ontwikkelingen zien we in Lisse, Alphen aan den Rijn en Woerden? We zetten het voor je op een rij.

Lees Meer →

De voor- en nadelen van nieuwbouw en bestaande bouw op een rijtje

Wanneer je op zoek bent naar een nieuwe woning, sta je voor een belangrijke keuze: ga je voor een nieuwbouwwoning of kies je een bestaande woning? Beide opties hebben hun eigen charmes, maar ook hun eigen voor- en nadelen. In dit artikel zetten we de voor- en nadelen van nieuwbouw en bestaande bouw voor je op een rij. Lees snel verder!

Lees Meer →

Wat houdt een woningtaxatie in en waarom is het belangrijk?

Het kopen of verkopen van een woning is één van de grootste financiële beslissingen die je kunt maken. Een belangrijk onderdeel van dit proces is het laten uitvoeren van een taxatie. Of je nu een huis wil kopen of verkopen, een nauwkeurige taxatie kan cruciale inzichten bieden. In dit artikel leggen wij uit wat een woningtaxatie precies inhoudt en waarom het belangrijk is. Lees snel verder!

Lees Meer →