5 tips bij het kopen van een appartement

Bij het kopen van een appartement komen er net iets andere zaken kijken dan bij de aankoop van een rijtjeshuis of vrijstaand huis. Je koopt namelijk niet één, maar eigenlijk twee dingen. Je wordt eigenaar van de woning, maar ook mede-eigenaar van het gehele gebouw. Waar moet je allemaal op letten? We geven je 5 tips.


1. Kijk niet alleen naar de woning zelf

Overweeg je een appartement te kopen? Natuurlijk is de woning zelf het belangrijkst, maar bekijk ook zeker de gemeenschappelijke ruimtes. Als mede-eigenaar betaal je mee aan de onderhoudskosten hiervan. Ook bepaal je samen met de medebewoners wat er wel en niet mag in deze ruimtes. Al deze zaken worden geregeld in de verplichte Vereniging van Eigenaren (VvE).


2. Hoe hoog zijn de servicekosten?

Servicekosten zijn bedoeld voor gemeenschappelijke uitgaven, zoals verzekeringen, glazen wassen, schoonmaak en verlichting van gemeenschappelijke ruimtes. De VvE bepaalt de hoogte van de (maandelijkse) servicekosten voor gemeenschappelijke uitgaven Ook reserveert de VvE – als het goed is – een bedrag voor groot onderhoud.


3. Hoe is het onderhoud?

Misschien is het appartement in goede staat, maar zijn er vochtproblemen in de kelder. Vraag dus bij de gemeente of het kadaster na of er een toekomstige verplichting geldt voor het doen van noodzakelijk onderhoud. Dit noem je een aanschrijving. Daarnaast is het aan te raden een deskundige te laten meekijken wanneer je een appartement wilt kopen, bijvoorbeeld voor het uitvoeren van een bouwkundige keuring. Is er achterstallig onderhoud én onvoldoende geld in de kas, dan heb je alle redenen om stevig te onderhandelen over de aankoopprijs. Of om van de koop af te zien.


4. Zijn er reserves?

Het is verplicht dat de  VvE een reservefonds heeft voor groot onderhoud. De hoogte hiervan wordt gebaseerd op het meerjarenonderhoudsplan. Is dit plan er niet, dan moet er minimaal 0,5 procent van de herbouwaarde worden gereserveerd voor onderhoud. Ondanks de verplichte reserves, is het raadzaam om te controleren of deze daadwerkelijk bestaat. Kopers lopen anders het risico extra te moeten betalen voor achterstallig onderhoud.


5. Schakel een aankoopmakelaar in

Bij het kopen van een appartement moet je op veel zaken letten, daarbij horen ook een splitsingsakte, splitsingsreglement en eventueel een huishoudelijk regelement. In een splitsingsakte is vastgelegd hoe een gebouw precies is verdeeld in afzonderlijke appartementen. In het splitsingsreglement staan de rechten en plichten van de eigenaren.

We raden je dan ook aan om een aankoopmakelaar in te schakelen. Een aankoopmakelaar heeft kennis van alle juridische documentatie die gecontroleerd moet worden bij het kopen van een appartement en zorgt ervoor dat je zorgeloos kunt kopen. Neem vrijblijvend contact met ons op!
 

Gerelateerde Nieuwsberichten

Vorig jaar een huis gekocht? Vijf handige tips voor je belastingaangifte

Het is weer tijd om je jaarlijkse belastingaangifte in te vullen, en dit moet vóór 1 mei gebeuren. Het gaat om de aangifte inkomstenbelasting, waarbij je alles moet aangeven wat met je inkomen en vermogen te maken heeft, inclusief je woning. Heb je het afgelopen jaar een huis gekocht? Dan komen er een aantal belangrijke zaken kijken bij het invullen van je aangifte. Gelukkig kun je hierbij mogelijk ook profiteren van belastingvoordelen. In dit artikel geven we je vijf handige tips om je aangifte snel, efficiënt en correct in te vullen.

Lees Meer →

Meerwerk bij nieuwbouw: hoe houd je de kosten onder controle?

Een nieuwbouwwoning kopen geeft je de kans om de woning aan te passen aan jouw smaak en wensen. Maar deze extra opties, ook wel meerwerk genoemd, kunnen de kosten snel verhogen. Door slimme keuzes te maken, zorg je ervoor dat je binnen je budget blijft. In dit artikel lees je hoe je controle houdt over de kosten van meerwerk en welke stappen je kunt nemen om geld te besparen.

Lees Meer →

Vijf handige tips voor een probleemloze verhuizing

Verhuizen kan een stressvolle ervaring zijn waar je veel voor moet regelen en plannen. Denk alleen al aan alle spullen die je moet verhuizen. Als je de juiste voorbereiding en strategie hanteert, kun je de verhuizing een stuk soepeler laten verlopen. In dit artikel delen wij vijf handige tips voor een probleemloze verhuizing.

Lees Meer →